Leasing plovil: privoščite si novo plovilo

Leasing plovil

Leasing plovil je način financiranja nakupa plovila, ki vam omogoča, da plačujete obroke namesto celotne cene naenkrat. Leasing plovil je lahko ugodna in priročna rešitev za ljubitelje navtike, ki si želijo uživati na vodi brez skrbi o vzdrževanju, zavarovanju in registraciji plovila. V tem članku vam bomo predstavili, kaj je leasing plovil, kako deluje, kakšne so prednosti in slabosti ter na kaj morate biti pozorni pri izbiri ponudnika leasinga.

Kaj je leasing plovil?

Leasing plovil je oblika najema, pri kateri si izposodite plovilo od leasingodajalca za določeno obdobje in plačujete mesečne obroke. Ob koncu pogodbe lahko plovilo odkupite za dogovorjeno vrednost, ga vrnete leasingodajalcu ali podaljšate pogodbo. Leasing plovil se razlikuje od klasičnega kredita, saj ne postanete lastnik plovila, dokler ne poravnate celotnega zneska.

Leasing plovil je primeren za tiste, ki si želijo imeti plovilo na razpolago kadarkoli, ne da bi se ukvarjali z dodatnimi stroški in obveznostmi lastništva. Leasing plovil vam omogoča tudi, da si privoščite boljše ali novejše plovilo, kot bi si ga lahko kupili z gotovino ali kreditom. Poleg tega lahko z leasingom plovil prihranite pri davkih, saj so obroki leasinga davčno priznani odhodek.

Vrste leasinga plovil

Obstajata dve glavni vrsti leasinga plovil: operativni leasing in finančni leasing. Razlika med njima je v tem, kdo nosi tveganje za vrednost plovila ob koncu pogodbe.

 • Operativni leasing: pri operativnem leasingu leasingodajalec nosi tveganje za vrednost plovila ob koncu pogodbe. To pomeni, da lahko po preteku pogodbe plovilo vrnete brez dodatnih stroškov ali ga zamenjate za drugo. Operativni leasing je primeren za tiste, ki si želijo menjavati plovila pogosto ali pa ne želijo prevzemati tveganja za morebitno izgubo vrednosti.
 • Finančni leasing: pri finančnem leasingu tveganje za vrednost plovila ob koncu pogodbe nosite vi kot leasingojemalec. To pomeni, da morate ob koncu pogodbe plačati odkupno vrednost plovila ali ga prodati sami. Finančni leasing je primeren za tiste, ki si želijo postati lastniki plovila po koncu pogodbe ali pa imajo namen uporabljati plovilo dlje časa.

Prednosti leasinga plovil

Leasing plovil ima številne prednosti v primerjavi z drugimi načini financiranja nakupa plovila. Nekatere od njih so:

 1. Nižji stroški: leasing plovil ima nižje stroške kot nakup z gotovino ali kreditom, saj plačujete le za uporabo in ne za lastništvo. Poleg tega so obroki leasinga nižji od anuitet kredita, saj ne vključujejo amortizacije in obresti.
 2. Davčne ugodnosti: obroki leasinga plovil so davčno priznani odhodek, kar pomeni, da znižujejo vašo davčno osnovo in s tem vašo davčno obveznost. Poleg tega vam leasing plovil omogoča, da si povrnete del DDV, ki ga plačate ob sklenitvi pogodbe.
 3. Večja izbira: leasing plovil vam omogoča, da si izberete plovilo, ki ustreza vašim željam in potrebam, ne glede na to, ali gre za novo ali rabljeno plovilo, motorno ali jadrnico, čoln ali jahto. Poleg tega lahko z leasingom plovil dostopate do boljših ali novejših modelov plovil, ki bi jih sicer težko kupili.
 4. Manj skrbi: leasing plovil vam prihrani skrbi in čas, ki bi ga sicer porabili za vzdrževanje, zavarovanje in registracijo plovila. Vse te storitve so namreč vključene v ceno leasinga in jih opravlja leasingodajalec. Tako se lahko vi posvetite le uživanju na vodi.

Slabosti leasinga plovil

Leasing plovil pa ima tudi nekaj slabosti, ki jih morate upoštevati preden se odločite zanj. Nekatere od njih so:

 1. Omejitve uporabe: leasing plovil vam lahko nalaga nekatere omejitve glede uporabe plovila, kot so največje število ur na leto, največje število milj na leto, prepovedana območja plovbe ali prepovedana podnajema. Te omejitve so namenjene zaščiti vrednosti plovila in preprečevanju prekomerne obrabe.
 2. Dodatni stroški: leasing plovil lahko prinese tudi nekatere dodatne stroške, ki niso zajeti v ceni leasinga. Ti stroški lahko vključujejo stroške goriva, priveza, čiščenja, popravila ali kazni za prekoračitev omejitev. Ti stroški so odvisni od vaše pogodbe in vaše uporabe plovila.
 3. Ni lastništva: leasing plovil vam ne zagotavlja lastništva nad plovilom, dokler ne poravnate celotnega zneska. To pomeni, da ne morete prodati ali zastaviti plovila brez soglasja leasingodajalca. Poleg tega morate ob koncu pogodbe plačati odkupno vrednost plovila ali ga vrniti leasingodajalcu.
 4. Tveganje za izgubo: leasing plovil vam lahko povzroči tudi izgubo denarja, če se zgodi kaj nepredvidenega, kot je kraja, požar, potopitev ali uničenje plovila. V tem primeru morate še vedno plačevati obroke leasinga, dokler ne poravnate celotnega zneska. Zato je pomembno, da imate ustrezno zavarovanje za pokritje takih primerov.

Kako deluje leasing plovil?

Leasing plovil je preprost postopek, ki poteka v naslednjih korakih:

 1. Izbira plovila: najprej si morate izbrati plovilo, ki ga želite najeti. To lahko storite sami ali pa se posvetujete z leasingodajalcem, ki vam bo pomagal najti najboljšo ponudbo za vas. Pri izbiri plovila morate upoštevati vaše potrebe, proračun, stil in ostalo. Izbirate lahko med različnimi tipi plovil, kot so čolni, jadrnice, katamarani, jahre in podobno
 2. Sklenitev pogodbe: ko ste izbrali plovilo, morate skleniti pogodbo z leasingodajalcem. Pogodba bo določala vse pomembne podrobnosti o leasingu plovil, kot so trajanje, obroki, odkupna vrednost, omejitve uporabe, zavarovanje, vzdrževanje in odgovornost. Pred podpisom pogodbe morate pazljivo prebrati vse pogoje in se prepričati, da ste z njimi zadovoljni.
 3. Plačilo pologa: ko ste sklenili pogodbo, morate plačati polog leasingodajalcu. Polog je del cene plovila, ki ga plačate vnaprej in služi kot varščina za leasingodajalca. Višina pologa je odvisna od vrste plovila, vrste leasinga in vaše kreditne sposobnosti. Običajno znaša med 10% in 30% cene plovila.
 4. Prevzem plovila: ko ste plačali polog, lahko prevzamete plovilo in ga začnete uporabljati. Prevzem plovila je običajno opravljen na lokaciji leasingodajalca ali na dogovorjenem mestu. Pri prevzemu morate preveriti stanje plovila in se prepričati, da je v skladu s pogodbo. Če opazite kakršne koli napake ali poškodbe, morate to takoj sporočiti leasingodajalcu.
 5. Plačevanje obrokov: ko ste prevzeli plovilo, morate začeti plačevati mesečne obroke leasingodajalcu. Obroki so sestavljeni iz dela cene plovila in dela stroškov storitev, ki jih zagotavlja leasingodajalec. Višina obrokov je odvisna od vrednosti plovila, trajanja pogodbe in vrste leasinga. Obroki se običajno plačujejo preko trajnika ali položnice.
 6. Konec pogodbe: ko se izteče pogodba o leasingu plovil, imate tri možnosti: odkup plovila, vračilo plovila ali podaljšanje pogodbe. Odkup plovila pomeni, da plačate odkupno vrednost plovila in postanete njegov lastnik. Vračilo plovila pomeni, da vrnete plovilo leasingodajalcu brez dodatnih stroškov ali obveznosti. Podaljšanje pogodbe pomeni, da nadaljujete z leasingom plovil pod novimi pogoji.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri ponudnika leasinga?

Pri izbiri ponudnika leasinga plovil morate biti pozorni na naslednje dejavnike:

 • Reputacija: izberite ponudnika leasinga, ki ima dobro reputacijo na trgu in med strankami. Preverite njegove reference, ocene in mnenja ter se izognite tistim, ki imajo slabe ocene ali pritožbe.
 • Ponudba: izberite ponudnika leasinga, ki vam nudi široko in kakovostno ponudbo plovil ter ugodne in prilagodljive pogoje leasinga. Primerjajte cene, obroke, odkupne vrednosti, omejitve uporabe in storitve različnih ponudnikov ter se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza.
 • Storitve: izberite ponudnika leasinga, ki vam nudi celovite in profesionalne storitve, ki vam olajšajo uporabo plovila. Preverite, kaj je vključeno v ceno leasinga, kot so zavarovanje, vzdrževanje, registracija, privez, čiščenje, popravilo in pomoč na cesti. Prav tako preverite, kakšna je njegova odzivnost, dostopnost in prijaznost do strank.
 • Pogodba: izberite ponudnika leasinga, ki vam nudi jasno in pregledno pogodbo, ki vsebuje vse pomembne podrobnosti o leasingu plovil. Preberite pogodbo pozorno in se prepričajte, da razumete vse pogoje in obveznosti. Če imate kakršna koli vprašanja ali dvome, se posvetujte z leasingodajalcem ali pravnim svetovalcem.

Zaključek

Leasing plovil je odlična možnost za tiste, ki si želijo uživati na vodi brez visokih stroškov in skrbi lastništva. Leasing plovil vam omogoča, da si izposodite plovilo za določeno obdobje in plačujete obroke namesto celotne cene. Leasing plovil ima številne prednosti, kot so nižji stroški, davčne ugodnosti, večja izbira in manj skrbi. Leasing plovil pa ima tudi nekaj slabosti, kot so omejitve uporabe, dodatni stroški, ni lastništva in tveganje za izgubo. Zato je pomembno, da se pred odločitvijo za leasing plovil dobro informirate o vseh vidikih leasinga in izberete zanesljivega in ugodnega ponudnika leasinga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja